Nederland zit midden in de energietransitie. We kunnen allemaal helpen dit proces te versnellen.
Boke Wools
Steeds meer ondernemingen komen erachter dat goede diensten en producten niet langer voldoende zijn om het publiek tevreden te stellen. Duurzaamheid is de nieuwe bepalende factor voor groei en een goede reputatie.
Boke Wools - Ledura
Als het op transparantie aankomt, zijn we ongeëvenaard. Alles wat je moet weten, kun je vinden op deze website. Niet gelukt? We horen het graag van je!
Boke Wools - Ledura
Alles wat je moet weten over zonnepanelen subsidies
Vaak wordt gevraagd of er subsidies beschikbaar zijn voor zonnepanelen. De landelijke subsidie zonnepanelen voor particulieren is helaas afgeschaft. Dat betekent echter niet dat u uw zonnepenalen volledig zelf moet betalen.
Voor particulieren is er de BTW-teruggave regeling. Daarnaast hebben provincies en gemeentes vaak lokale regelingen.
Zakelijk investeren in zonnepanelen ? Als u als ondernemer investeert in duurzame investeringen heeft u meerdere mogelijkheden voor subsidies en fiscale voordelen.
Hieronder staan de verschillende mogelijkheden omschreven.
Op de zakelijke markt is een SDE++ zonnepanelen subsidie een van de meest bekende varianten. Om klimaatneutraal te zijn, moet de CO2-uitstoot aanzienlijk worden verminderd en stimuleert de overheid daarom erg graag om eigen energie op te gaan wekken. De SDE++ subsidie is specifiek gericht op bedrijven en (non-)profitinstellingen in tal van soorten sectoren. Denk hierbij aan de gebouwde omgeving, landbouw, elektriciteit, mobiliteit en de industrie. De Rijksoverheid is uitgesloten van het aanvragen van deze subsidie. Door deze subsidie beschikbaar te stellen, stimuleert de overheid zowel het opwekken van duurzame energie als het verlagen van CO2 voor jouw bedrijfspand.
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) maakt het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor onder meer zonnepanelen. Dit kan worden gedaan door consumenten, zakelijke gebruikers en fabrikanten, leveranciers, bouwbedrijven installatiebedrijven. Ieder jaar komt er een nieuw budget beschikbaar en de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing loopt door tot het jaar 2030. Als je als particulier in aanmerking wilt komen voor de subsidie, dien je een eigen woning te bezitten en de hoofdbewoner te zijn van deze woning. De aanvraag wordt beoordeelt op basis van binnenkomst. Uiteraard helpen we je graag met het aanvragen en zorgen ervoor dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien.
Als je een bedrijf hebt en streeft naar minder CO2-uitstoot, duurzame energie toepast of maatregelen treft waardoor het bedrijf energiezuinig is, dan kun je in aanmerking komen voor de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Als deze subsidie aan je bedrijf toe wordt gekend, kun je tot wel 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Hierdoor verlaag je je fiscale winst. Het resultaat? Deze regeling zorgt ervoor dat je kunt profiteren van tot wel 11% voordeel. Ook profiteer je van een lagere energierekening.
De subsidie is ontwikkeld voor alle ondernemers die belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting zijn. Dit is dus ook van toepassing op een vereniging, stichting of overheidsorganisatie. De regeling is niet van toepassing op particulieren.
De voorwaarden en energielijst
Belangrijk om te weten, voordat je in aanmerking wilt komen voor deze subsidie, is dat het bedrijfsmiddel voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.
De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is net al de EIA een fiscale regeling. Eenvoudig gezegd betekent dit dat je als ondernemer belastingvoordeel kunt behalen door te investeren. Met de KIA-regeling kun je tot maximaal 28% van je investering in bijvoorbeeld zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst.
De SEEH subsidie is sinds 2 september 2019 geopend. Dit is een afkorting voor Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Er is een budget beschikbaar gesteld door de overheid, met als doel huizen in het land te isoleren. Ben je als particulier eigenaar van de woning en woon je ook op dit adres, dan mag je minstens tweetwee energiebesparende (isolatie) maatregelen uit laten voeren. Als je voor deze maatregelen kiest, kom je in aanmerking op de Energiebesparing Eigen Huis subsidie.
Het grote voordeel is dat je de subsidie meerdere keren aan mag vragen voor je eigen woning. Let er dus wel op dat het moet gaan om andere maatregelen om je woning te verduurzamen. Wil je graag meer weten over alle voorwaarden die aan het aanvragen van de subsidie zijn verbonden? Neem dan gerust eens een keer contact met ons team op en laat je vrijblijvend informeren. We denken altijd graag met je mee en voorzien je van een passend advies voor jouw woning.
Ten slotte is er ook de Mia & Vamil zonnepanelen subsidie. Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je ondernemer bent en graag fiscaal voordelig wilt investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. Het is de afkorting voor Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Door te kiezen voor deze subsidie, prioriteer je van een investeringsaftrek die op kan lopen tot 45% van het investeringsbedrag. Deze aftrek komt ook nog eens bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.
Door te kiezen voor de Mia & Vamil subsidie, schrijf je tot wel 75% van de investeringskosten af. Dit doe je op een tijdstip die je zelf bepaalt en het levert je een liquiditeits- en rentevoordeel op.
Als je als ondernemer belastingplichtig bent aan inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, is de subsidie van toepassing. De regeling is ook van toepassing op een overheidsorganisatie, stichting of vereniging, als deze belastingplichtig is voor vennootschapsbelasting. Let er wel op dat de regeling niet geschikt is voor particulieren. Door gebruik te maken van deze regeling, kan het belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.
Goed nieuws! De KIA-subsidie mag gecombineerd worden met de EIA-subsidie. Graag adviseren wij u over de mogelijkheden!
Het is mogelijk om twee zonnepanelen subsidies met elkaar te combineren. Denk hierbij aan een subsidie van de provincie of de gemeente, samen met een subsidie van de overheid. Om te weten hoe je in aanmerking komt voor de subsidies en alles goed krijgt geregeld, helpt ons team van specialisten je altijd graag verder.
Of je in aanmerking voor een subsidie komt, kun je zelf altijd erg goed inschatten. Dit doe je door de rekentool te gebruiken die terug te vinden is op de website van de RVO. Kun je hier toch hulp bij gebruiken? Neem ook in dat geval contact met ons op.
Let er altijd op dat je de subsidie pas aan kunt vragen nadat de maatregelen uit zijn gevoerd. Dit betekent dat je dus geen subsidie aan kunt vragen voordat deze wijzigingen door zijn gevoerd. Het taalbudget is terug te vinden op de website Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier is overzichtelijk aangegeven wat het beschikbare bedrag, de aangevraagde subsidie, de verstrekte subsidie en het totaalbudget zijn.
Gelukkig zijn er geen voorwaarden waar je rekening mee hoeft te houden als je de subsidie hebt gekregen. Er zijn bijvoorbeeld wel andere beperkingen nadat je een zonneboiler of warmtepomp in de woning hebt geplaatst waar je reeds al wel een subsidie voor hebt gekregen. Heb je deze subsidie ontvangen? In dat geval mag je pas en jaar na de datum waarop de subsidie is toegekend, een zonneboiler of een warmtepomp weghalen in de woning.
Vandaag de dag zijn er enorm veel maatregelen waar je gebruik van kunt maken voor het verduurzamen van je woning. Maar wat is nu de meest geschikte variant voor bij jou in huis? Door een professionele huisscan uit te laten voeren, kom je hier snel achter. Voer je wensen, details van je woning en het adres in. Vervolgens ontvang je een duidelijk overzicht met mogelijke oplossingen, waaronder het gebruik van zonnepanelen. Vraag meteen bij ons een offerte aan en ontvang meer informatie!
Wist je dat de overheid een Energiesubsidiewijzer op het internet heeft gezet? Door via deze online check de naam van je gemeente in te vullen, en aan te geven dat je woningeigenaar bent, krijg je direct een helder overzicht van alle leningen en subsidies. Ook zie je wat de leningen en subsidie zijn die gemeentelijk en provinciaal zijn bepaald.
Helaas is het niet mogelijk om twee keer een subsidie bij de overheid aan te vragen. Ook als de vorige eigenaar van de woning subsidie voor de zonnepanelen aan heeft gevraagd, kom je hier niet meer voor in aanmerking.
Heb je er al wel eens over nagedacht om de zonnepanelen te leasen? In dat geval voorkom je hoge aanschafkosten, maar je komt wel in aanmerking voor de subsidie. We vertellen je hier uiteraard graag altijd meer over als je een keer contact met ons opneemt.
Let er altijd op dat de zonnepanelen alleen mogen worden gelegd door een gespecialiseerde partij. Anders kom je niet in aanmerking voor de subsidie zonnepanelen. Het bedrijf moet in zijn geschreven bij de Kamer van Koophandel in de sectie bouwnijverheid. Voor maatregelen die vrienden of bekenden uitvoeren, of die je zelf uitvoert, is er geen subsidie.
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om je woning te verduurzamen. Zo is er een landelijke subsidie voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen. Daarmee kun je bijvoorbeeld de vloer, de gevel, de spouwmuur of het dak isoleren. Als het aankomt op het laten leggen van zonnepanelen, zijn er grofweg vijf subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen. Dit gaat namelijk om de SDE++ subsidie, de ISDE subsidie, de EIA subsidie, de SEEH subsidie en de Mia & Vamil subsidie.
Ledura B.V
2022. Alle rechten voorbehouden aan Ledura B.V.
Kamer van Koophandel: 83063560
SEO & web ontwikkeling door Webticians.nl